söndag 26 juni 2011

Gör högskolan till aktiebolag (Tidningen Åland 27 juni 2011)


Edvard Johansson
Rektor för högskolan på Åland
Docent i nationalekonomi, Svenska handelshögskolan

Gör högskolan till aktiebolag

Högskolan på Åland bör ombildas till ett icke-vinstdrivande aktiebolag med Landskapsregeringen som ägare – högskolan på Åland Ab. Modellen kan tas från de fastländska yrkeshögskolorna.
Vilken associationsform ska en högskola ha? I linje med den tidens anda förvandlades högskolor och universitet på 60- och 70-talen till ett slags minisamhällen där alla intressegrupper skulle vara representerade i de flesta organ. Resultatet blev trögrörliga organisationer med långsamt beslutsfattande och inbyggda motsättningar mellan de olika beslutande organen.

Högst antagligen modellerades organisationsformen med hur man styr ett helt land i åtanke, eftersom det är typiskt för organisationer vars målsättning är oklar att ha styrelseformer med mycket brett beslutsfattande. Tag en kommun till exempel. Vilken är kommunens målsättning? Oklart, somliga vill ha nya idrottshallar, somliga vill ha nya konserthallar och somliga vill helt enkel ha lägre skatt. I denna typ av verksamhet är det helt ändamålsenligt med "samhällelig" organisationsform.

I spektrumets andra kant för hur organisationer eller entiteter kan organiseras finns aktiebolagsformen, vilken passar för verksamheter där målsättningen är mycket klar (bedriva lönsam affärsverksamhet).
Vad som inträffat under de senaste 20 åren är att man kommit fram till är att universitet och högskolor, och speciellt yrkeshögskolor, inte har speciellt oklara målsättningar (producera kompetenta personer för yrkeslivet) och att organisationsformen därmed bör ligga mycket närmare aktiebolaget än den "samhälleliga" organisationsformen.

Detta syns också tydligt på fastlandet där över hälften av yrkeshögskolorna i detta skede är icke-vinstdrivande aktiebolag. Den utredning som ligger till grund för den nya lagen om yrkeshögskolor på fastlandet går ytterligare ett steg längre - ett av förslagen är att den enda möjliga associationsformen för yrkeshögskolorna skall vara aktiebolagsformen.
Ålands landskapsregering bör utan dröjsmål starta en process vars mål är att ombilda högskolan på Åland till ett icke-vinstdrivande aktiebolag med de fastländska yrkeshögskolorna som förebild. Det vore ett viktigt steg mot en bättre framtida högskolan på Åland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar