fredag 28 januari 2011

Edvard pressade Björn och Borg (Tidningen Åland 28 januari 2010)

Edvard Johansson, rektor för Högskolan på Åland, pressade svenske finansministern Anders Borg och finlandssvenske finansmannen Björn Wahlroos på en debatt i Helsingfors i tisdags.
EKONOMI Bakom paneldebatten som hölls på Svenska handelshögskolan stod det ekonomiska samfundet i Finland, där Edvard Johansson är ordförande. Temat var om det vänt i ekonomin nu, och det tyckte i varje fall Borg:
– Han framhöll hur väl Sverige och Finland klarat krisen i förhållande till nästan alla andra länder. Till stor del handlar det om att Norden haft en bättre budgetdisciplin, säger Edvard Johansson.
Budgetdisciplin är ett hett ämne i lagtinget just nu. Kanske vi har något att lära där?
– Jag är ingen expert på den åländska situationen, men det blev en hel del snack om just budgetfrågor under debatten. Borg sa att det inte finns något land som råkat i trubbel för att man varit för försiktig med de offentliga finanserna. Däremot har det i regel blivit trubbel när man slarvat.
Tuffare för Finland
Björn Wahlroos, ofta rankad som en av de mäktigaste finansmännen i Norden i dag, var enligt Johansson inte lika optimistisk.
Särskilt beträffande den finländska situationen.
– Han sa att det är svårt att skämta om svenskarna som förr. De har skärpt sig. Däremot är det enligt honom värre i Finland. Finland är mer beroende av skog och elektronik, och skog och elektronik går i dag inte så bra, säger  han.
Borg har närmast stjärnstatus i dag på grund av det svenska ekonomiska undret. Märktes det?
– Han har gott självförtroende, det är helt klart. Intressant är ju också att han är ett verkligt ekonomiskt proffs. Han kan sin sak.

NIKLAS LAMPI
niklas.lampi@alandstidningen.ax

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar